Flyballteam K-otic Flyers - Brugge

Passie voor hond en sport sinds 1999...

Wat is nu eigenlijk Flyball?

Een geleider stuurt zijn/haar hondje over 4 hindernissen naar de flyballbox, waar de hond een tennisbal uitneemt en deze bal zo snel mogelijk terug over de hindernissen naar de geleider brengt.

Dit is het basisprincipe van flyball. Niets meer en niets minder.

Wanneer 4 mensen samen besluiten om een team te vormen, en vervolgens hun hondjes beurtelings zoals in bovenstaand voorbeeld laten lopen, spreken we van flyball in teamverband.

Wanneer 2 teams besluiten om zoals in bovenstaand voorbeeld hun hondjes beurtelings te laten lopen op twee naast elkaar gelegen parcours gelijktijdig, met als doel te zien welk team er het snelst is, dan spreken we van flyballwedstrijd. Het staat elk baasje vrij om zich te beperken tot het basisprincipe van flyball of om door te groeien naar een wedstrijdcombinatie.

Het ontstaan

IMG7267
IMG7769
IMG7857

Flyball is een teamsport voor honden en is in Californie ontstaan in de jaren '70. Herbert Wagner, heeft voor het eerst flyball getoond tijdens een Johnny Carson (tonight) show wat door miljoenen Amerikanen werd bekeken. Niet lang daarna zijn verschillende hondentrainers en hondenclubs flyballapparaten gaan bouwen en gaan gebruiken. In Noord-Amerika werd flyball zo populair dat begin de jaren '80 The North American Flyball Association (NAFA) werd opgericht met een wereldwijde autoriteit voor flyball.

Welke honden zijn geschikt om te flyballen?

IMG7696

Uw hond moet vooreerst in goede gezondheid zijn. Een basis aan gehoorzaamheid is een vereiste. Uw hond komt als u hem roept en hij is tollerant naar andere honden. Daarnaast speelt ras, leeftijd, formaat, geslacht, kleur, enz... geen enkele rol. Het hangt meestal van het doorzettingsvermogen van het baasje af of zijn hondje een flyballhondje wordt of niet. Het spreekt voor zich dat een hond die reeds goed "ballenzot" is, graag loopt en speelt en een goede band met zijn baasje heeft, veel sneller tot resultaat komt.

Hoe leer ik mijn hond flyballen?

Er is in feite maar één goede manier: sluit u aan bij een flyballvereniging. Zo'n vereniging heeft een geschikt terrein en de nodige "hardware" zoals flyballboxen, hoogtesprongen enz... Daar zal je ook de mensen met de nodige ervaring vinden die je met raad en daad zullen bijstaan. De trainers zullen je graag helpen op je verrassende reis doorheen flyball land.